Expozițiile Muzeului Țăranului Român spun povestea țăranului român ilustrând tehnicile de lucru moștenite din bătrâni precum și hainele tradiționale.
Clădirea Muzeul Naţional al Ţăranului Român este amplasată în Piaţa Victoriei din Bucureşti, alături de Muzeul de Ştiinţe Naturale „Grigore Antipa“ şi de Muzeul de Geologie. Clădirea muzeului este una istorică construită în perioada 1912-1941 și găzduiește numeroase colecții de o mare valoare culturală tradițional românească.
Muzeul Ţăranului Român, Muzeu Naţional de Arte şi Tradiţii, deţine cea mai bogată colecţie de obiecte ţărăneşti din România. Cele aproape 90.000 de piese aflate în patrimoniul său sunt tot atâţia martori care pot ajuta pe contemporanii noştri să înţeleagă cultura satului.
Muzeul cuprinde colecții impresionante de ceramică (circa 18.000 din centre ca Horezu, Oboga, Vama, Pisc, Curtea de Argeş, Leheceni, Lăpuș etc.), cea mai veche fiind din 1746, colecții de port, cu aproape 20.000 de piese de costum de prin toate colțurile României, colecții de țesături pentru interior, confecţionate din in, cânepă, bumbac, borangic, dar și colecții de lemn și țesături din lână.
Icoanele pe sticlă şi pe lemn, izvoadele pentru icoane, xilogravurile, veşmintele preoţeşti, vasele şi alte obiecte cu destinaţii liturgice, troiţele şi crucile alcătuiesc colecţia Religioase al cărei număr cuprinde aproape 4.000 de piese.
Un tur la Muzeul Țăranului Român e o călătorie în timp ce ne face să înțelegem cultura satului și să apreciem adevăratele valori.
Modul original și creativ în care sunt expuse piesele i-a adus în anul 1996 trofeul EMYA- European Museum of the Year.